Sunday, September 26, 2010

Atas permintaan JJJ...Ayam Mambo..




SALAM...atas permintaan ramai JJJ...ni dia resipi Ayam Mambo..bl dh dpt resipi ni, bleh la korg try ok! ak pun first time buat...slalunyer duk mengacau n melihat mak buat ayam mambo ni..blum confident nk buat sendiri...

Ni resipi tuk 1 ekor ayam..so lau lebih dari satu..korg darab kan ajela yer...

Bahan-bahan:-
1. 1 ekor ayam
2. 4 sudu lada mesin
3. 4 batang serai
4. 4 biji bawang besar
5. 10 biji bawang kecik (ada org panggil bawang merah)
6. 5 ulas bawang putih
7. 1 inci halia (agak2 je la..tak yah la ukur ngn pembaris...)
8. 1 peket kecil kerisik
9. Kicap kipas udang warna merah(Amaran: jgn guna kicap jenis lain...nti lain rasa..)

Cara-cara membuatnya:-

1. Goreng ayam yg dh digaulkn dengan garam, kunyit, bawang putih n halia yg telah ditumbuk..(garam, kunyit, bawang putih n halia yg ni tak termasuk lam sukatan kat ats..ni korg agak2 jer)

2. Potong bulat bawang besar, jgn tebal sgt, pastu goreng, mcm korang wat bawang goreng..bl dh coklat n garing, angkat bawang tu..

3. Hiriskan serai2..jgn hiris kasar2 sbb lau kasar2, nnti kuahnyer jadi tak halus...

4. Mesin (blend) smua serai2 yg dh dihiris plus bawang kecik, bawang putih n halia..blend smpi halus. Jgn letak air byk sgt ms blend...ltk air agak2 mesin tu bleh gerak jer..

5. Letakkn minyak lam kuali (minyak lebih takpe supaya kuah tak kering sgt)..bl minyak dh panas, masukkn lada mesin n smua bahan2 lain yg dah dimesin tadi.

6. Kacau sampai campuran tadi naik bau n garing...

7. Bl dh garing, masukkn kicap sikit2...ikut la korg nk ltk byk mana, depends pada warna n rasa...

8. Masukkn kerisek...gaulkn sampai sebati

9. Masukkan ayam goreng tadi...kacau rata..lastly msukkn bawang besar goreng...siap!

Ayam Mambo ni mmg sodap mkn ng ketupat..menu wajib family ak time rayer...mmg kena ada...hehehee slamat mencuba! Lau ad kemusykilan,, tyer la yer...

*P/S: Lam masakan ni..tak payah letak garam or gula sbb rs masin n manis tu dh ad dlm kicap n ayam goreng tuh..satu lagi...masakan ni tak payah letak air ok...

6 comments:

  1. wow... cam sedap je... mkn ngan nasik bleh??

    ReplyDelete
  2. mmg sedap pown...mkn ng nasi pon boleh gak, tak kisah..try la bt..

    ReplyDelete
  3. aku buat dulu sblm pemberi resipi nye.. hahahaah hebat2 sedap!!! tapi pedas sikit la.. berpeluh2 aku mkn hehe

    ReplyDelete
  4. dja...ak msk letak lebih lada...tu yg pedas sket tu...tp ak hepy bl korg puas hati..heheee

    ReplyDelete
  5. pedas la sedap... lain kali wat lg eh ilot...
    dieja ko panas sbb kipas patah ke sbb ayam tu pedas???

    ReplyDelete
  6. ahhahahaha tatau la da la gigi aku pecah mase sebelom dtg umah terbuka.. hahaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete